Tag Archives: childhood

Dendam durian~ si kecil…

Abangku,sepupuku Tep (bukan nama sebenar…(b_d) ) dan kulit durian….

Aku ingat lagi, ketika umur aku baru nak cecah enam tahun, aku bukanlah budak perempuan yang tipikal… yang jenis pakai skirt kembang, baju bunga-bunga, kasut ala-ala barbie doll,ikat tocang dua… oh,that is so~ not me!! (^_^) aku lebih selesa pakai seluar pendek,t-shirt belang, dengan selipar jepun and my hair was so~ freaking short bila keluar bermain dengan abang aku n kawan-kawannya… sounds not so~ encouraging,huh? but that was me when i was a kid… heheh~… sekali pandang macam budak laki-laki… that’s why laa i can say at that time, almost everyday kami kena balun(pukul atau rotan) dengan ayah yang ketika itu sangat tegas dan garang!

Well…nak dijadikan cerita, suatu petang , my parents weren’t at home, maybe keluar pegi kenduri or something… so, only me and brother yang stayed at home at that time… bila dah tinggal kami je, mula la keluar tanduk setan kecil nak semakkan rumah… haha~( i was so~ naughty girl at those time!).. my brother pun ajakla my cousin, Tep datang mandi-mandi kat rumah kami… aku memang la seronok sebab kami selalu mandi ban(tali air yang dekat sawah tu) ┬ábila waktu petang… so,bila Tep datang, aku pun dah get ready la nak join diorang mandi-mandi kat kolah bilik air… tetiba je abang aku bersuara….

Abang: Dik, hang mana leh mandi dengan kami!!

Aku : Pasaipa pulak?! Tak kira, orang nak mandi jugak dengan hangpa!

Abang & Tep : Tak buleh!! Hang tu budak pompuan, mana buleh mandi dengan budak laki, tak baik tau…satgi mak marah!

Lepas tu abang aku dengan Tep terus masuk bilik air, kunci and bising-bising kat dalam bilik air dengan bunyi simbahan air yang kuat ditambah dengan lalakan yang menyakitkan hati dan jiwa… aku menangis kat luar, ketuk ┬ápintu bilik air berdentam dentum, tapi tak dipedulikan mereka… aku rasa marah sangat, tak paham kenapa diorang tak kasi aku mandi dengan diorang (budak 6 tahun masa tu mana reti beza laki pompuan nih~…)…

Tetiba ja aku nampak kulit durian yang mak aku kopek semalam… tak tahu la setan tanduk mana yang hasut aku, tetiba

durian oh~ durian....

durian oh~ durian....

aku dapat idea nak sakitkan hati abang n cousin aku… so, tanpa berfikir panjang, aku kutip kulit durian tu, dan susun di depan pintu bilik air n sepanjang jalan sampai tak nampak lantai… tujuan aku,bila diorang keluar je dari bilik air, tidak dapat tidak, diorang memang terpaksa merelakan kaki diorang pijak kulit durian tuh…. huwargggghhh~….I’m so~ terrible at that time… bleh tahan jahat n nakal gak aku masa kecil dulu yek!!

So, what i do, i just sit there and wait for them to come out… aku dengar bunyi simbahan air dah berhenti, aku tau diorang dah habis mandi… so,by the time diorang bukak je pintu bilik air, terus diorang menjerit2 kesakitan sebab anywhere yang diorang pijak, sure terpijak kulit durian… i was laughing so~ badly bila tengok diorang macam tu… ish.. ish… i still couldn’t believe i was that nasty… hahahaha~… habis lubang-lubang tapak kaki abang n Tep dek penangan kulit durian tuh… kesian jugak sebenarnya… huhu~… nasib baik tak berdarah…

Bila my parents dah balik, memang la aku kena bantai teruk dengan mak ayah aku… but inside my heart, i was so relieved that my dendam to my brother and my cousin, terbalas… hahahaha~… nakal sangat!! (^_^)

p/s: I truly miss my childhood… so much fun and joy~…to my brother and cousin, i’m so sorry back then, i love you guys~… (^_^)

Advertisements

1 Comment

Filed under Life Is Like A BooK