Category Archives: Thoughts & Impressions

Do not force yourself~….

What you give,you’ll get back~….

Well…some people believe when you do good deeds to others, good things will come to you…then,i guess that the same things will work  the other way around?Hmm..maybe…w ho knows?(^_^)

In Islam,the believers are encouraged to do good deeds and good things to others regardless of their religions,races and of course their colours… why? for the sake of Allah, The Almighty… He had given so~ many things to us in our lives, as our gratitude, we must obey what He told us to…and leave what He forbid…

It was just recently when i realized that, i always trying so~ hard to please others… i mean, i always wanted to make

mi

.....????

people around me feel happy.. especially those who are really close to me, my family and my friends, of course…. Frankly to say, i just can’t stand to see them look so~ sad and miserable… what i notice that, I’ll try my best to keep them feel calm, comfortable and most importantly, happy~… when i was around them… but, unfortunately it seems that the other way around usually happened!

I felt like, the more i tried to please them, then the more they’ll get sad or hurt… it was really torturing to watch someone that you care to feel that way… especially when you were intent to make them happy…it’s tearing up my heart…:-( if i failed to bring a smile on their face, i always blame myself… what kind of friend or a sister or a daughter am i? I’ll ask the same question again and again every time i saw them with a sad face… their eyes just can’t lie to me as they were hurt inside….

Don’t force yourself to please people that you can’t… i guess i have to listen to this advice… all i wanted to do is to see everybody that important and special to me being happy… especially my mom and dad… i wish i’m a good daughter… i’ll try to change myself… to become a better daughter, a good sister, a reliable friend , a better person and an obey slave to my God… insyaAllah~… ameen… 🙂

p/s: maybe someday I’ll get married, i would like to become a loving and caring wife and a respectful mother,to my husband and children~… 😉

Leave a comment

Filed under Thoughts & Impressions

coret palit kehidupan~….

Hidup ini tak dapat diduga~….

Pagi Ahad yang lepas, aku tergerak hati nak baca paper mingguan…target aku bila nak baca paper ni, aku attack yang kecik2 and flexible je,senang nak pegang and skimming through… aku baca tajuk je,sekadar cukup syarat nak ambik

thinking~...apa la nak jadi~...??

thinking~...apa la nak jadi~...??

tahu apa yang terjadi dan terukir dalam sejarah hari ni~… Memula aku capai paper Pancaindera… terpampang besar gambar Irma Hasmie pakai skirt pendek sampai nampak putih gebu peha dia~… MasyaAllah, menggeliat mata aku nak tengok gambar dia lama-lama,berdosa ja rasanya~… (~_~)…. as aku skimming through, terang lagi bersuloh dengan torchlight bateri bulat 6 bijik, yang si Nabil Raja Lawak tu memang cintan habis kat Si Irma nih… heh~,pelik pulak aku dengan statement mamat sorang nih… sudahla baru diangkat naik jadi Bintang Paling Popular, dah~ buat kenyataan kontroversi plak… tak menyesal peluk Irma katanya, tak jejaskan ekonomi negara~…. astaghfirullah, mengucap panjang aku~….

Sebenarnya aku ni bukanla suka menyibuk atau kisah sangat dengan apa yang jadi kat “so-called artis” kita nih~…. cuma rasa terkilan la sebab batasan agama dibelakangkan semata-mata nak mempertahankan pendirian diri yang tak keterlaluan kalau aku kata, agak murahan… Hmm~,the best way  to accept this kind of thing is… Aku harap korang sebagai saudara seagama aku sedar and insaf and wish u good luck lah~… coz aku bley agak, mesti ramai giler peminat fanatik si Nabil bengang gila dengan mamat nih~… whatever~….heehee~… (^_^)

Itu dah satu pasal, bila aku beralih lagi ke helaian akhbar lain…. isu politik kiri kanan, atas bawah~… merata-rata~…. dah macam iklan ubat gigi! dalam hidup aku paling menyampah nak bincang atau sentuh soal politik nih… mencik aku!! aku rasa pelik,hairan,marah dengan sikap pemimpin2 kita yang terlalu mementingkan kuasa dan pangkat sehingga sanggup main kotor, fitnah sana sini, rasuah kiri kanan… sampai satu tahap, rakyat jadi keliru (aku la salah sorang rakyat tuh~) yang mana satu perkara yang sahih,yang mana fitnah… seolah-olah macam realiti show plak…. sedih memang sedih, tambahan lagi yang seagama sanggup mencaci sesama sendiri, bercakaran pendapat macam anak kucing nak rebut bulu tangkis!! Ke mana perginya perpaduan dan tolak ansur yang diwar-warkan dulu? dah jadi tawar ka? Aku memang tak boleh terima sikap pemimpin kita yang ada otak,ada akal tapi berfikir guna emosi dan hasutan!! adeh~…sakitnya hati,bukan setakat berulam jantung dah ni, paru-paru, buah pinggang semua dah vibrate kalo cakap

Geram yang memuncak untuk suksesss~....

Geram yang memuncak untuk suksesss~....

pasal nih…astaghfirullah~…. Ya Allah,berikanlah negara kami keamanan dan kedamaian serta para pemimpin yang amanah dan bijaksana~,ameen….;-)

Hmm….sembang pasal artis la,politik la…. yang penting sekarang ni, bilanya aku nak sambung buat kerja? asyik melalut pasal hal orang, hal sendiri aku dok tangguh… hehehe~…. alahai,masters~ masters~….. (@_~)

p/s: Don’t aim for success if you want it; just do what you love and believe in, and it will come naturally…really?

1 Comment

Filed under Thoughts & Impressions

April Fool is not for us~….

I found about the history of “April Fool” from one blogger (http://negara-idaman.blogspot.com/)…. i think it is for us Muslims to realize why April Fool is not for us to celebrate…
Renung-renungkanlah wahai sahabat-sahabatku…
Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya ‘pandang kebarat’ menjadi begitu sibuk sekali. Kepala mereka penuh dengan senarai mangsa-mangsa untuk dipermain-mainkan.Yang penting mereka puas melihat muka mangsa-mangsa mereka merah padam kerana dipermain-mainkan. Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah dipercayai bahawa ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol.
Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Ketahuilah, Islam dibawa ke Sepanyol oleh sahabat Nabi s.a.w. : Tariq bin Ziyad r.a. bersama

Islam is my Life~....

Islam is my Life~....

bala-tentara para Muslimin (sahabat r.ahum). Mereka berdakwah kpd Kafirin di Spanyol dan Islam tersebar ke seluruh Spain. Menjelang masa… orang-orang barat Kristian/Yahudi kurang senang dgn kemajuan Sepanyol dari segi sains dan ilmu. Ketahuilah bahwa Universiti pertama didunia dibina oleh kaum Muslimin di Sepanyol !! Maka mereka sering menyerang kerajaan Islam Sepanyol tetapi gagal kerana iman dan amal kaum Muslimin begitu teguh sekali. Mereka selalu mengikuti ajaran2 Al-Quraán. Islam kata solat mereka solat, tutup aurat mereka pakai tudung, tidak berzina dan tidak minum arak. Kerana itu bantuan allah sentiasa bersama kaum Muslimin di Sepanyol.

Setelah beratus tahun lamanya..Muslim Sepanyol mulai lemah. Orang barat tahu selagi kaum Muslimin mengikuti ajaran Al-Qurán mereka tidak boleh menakluki Sepanyol. Maka mereka hantar arak secara percuma ke Sepanyol..wanita2 joget (belly dancers), menyebarkan cara gaul bebas dan sebagainya. Lama-kelamaan kaum Muslimin termakan juga tipu daya barat itu. Ramai antara muslimin/muslimat kaum muda Sepanyol terpengaruh dgn cara hidup ala barat hingga minum, zina dan sebagainya. Mereka terlalai dgn maksiat dan lupa pd Allah swt. Di saat-saat inilah bila Muslimin Sepanyol telah lemah maka tentera Barat menyerang Sepanyol dan akhirnya menang dan menakluki Sepanyol setelah Islam bertapak di Sepanyol selama 600 – 800 tahun. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol(the Moors ) terpaksa berlindung didalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri.
Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuashati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol. Penduduk-penduduk muslim ini,diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di perlabuhan.Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi ke perlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuashati, mereka membuat persiapan untukbertolak.
Keesokan harinya: ( 1 April ), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan lalumenuju ke perlabuhan. Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka (muslimin) juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya,lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil.
Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day (Hari kaum Muslim Sepanyol ‘difooled’ -dibunuh semuanya) tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri. Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.
p/s: The most upright among you are those who carry themselves with the finest conduct… 🙂

Leave a comment

Filed under Thoughts & Impressions

Ess tee arr eee ess ess…. :-(

Frankly to say….

I’m so~ stress out for this whole week… I hate it when i got stress… I was attacked by severe headache for a few nights… Hmm~… I’m so stress I don’t feel like eating… I didn’t eat last night,since this kind of feeling really is killing me…yikes!! Arrrrrghhhh~…. I’m stress!!!

I’ve read about a phrase sounded like…. Maturity is achieved when a person accepts life as full of

Huhuu~....

Huhuu~....

tension…  Huh~… that’s already sounded tough for me…. I don’t want to fill up my life with stress… life is so~ short to to be wasted  on stress, anger and hatred…

But then,still not all stresses are bad… stress is good to keep you push yourself more than you know… it just that i don’t feel comfortable to feel it….

Well… you know what? Smiling is my favorite exercise~…. (^_^)…

“No matter how grouchy you’re feeling,
You’ll find the smile more or less healing.
It grows in a wreath
All around the front teeth –
Thus preserving the face from congealing…”

So…I pray may Allah gives me strength and determination to face any obstacles that come to my life… ameen~….

p/s: Everytime you smile at someone, it is an action of love, a gift to that person, a beautiful thing… so,keep smiling!! 😉

1 Comment

Filed under Thoughts & Impressions

Lalalalalaaa~…..

When all the clouds, darken up the skyway
There’s a rainbow highway to be found

Love~ the rainbow.....

Love~ the rainbow.....

Leading from your window pane
to a place behind the sun
Just a step beyond the rain?

Somewhere over the rainbow, way up high
There’s a land that I heard of once
In a lullaby

Someday I’ll wish upon a star
And wake up where the clouds are far
Behind me
Where troubles melt, like lemon drops
Away above the chimney tops
That’s where you’ll find me

Somewhere over the rainbow
Blue birds fly
Birds fly over the rainbow
then why, and oh why can’t I?

If happy little blue birds fly
Beyond the rainbow
Why, oh, why can’t I?

p/s:Look deep into nature, and then you will understand everything better….

Leave a comment

Filed under Thoughts & Impressions

Somewhere over the rainbow~….

“Somewhere over the rainbow… skies are blue
and the dreams
that you dare to dream
really do come true~…”

Yattaa~… I’ve finished watch Nae eireum-eun Kim Sam Soon!! (^_^) HaaHaa~… what a hilarious drama… It has been 4 years since the drama had become the top rank Korean drama in 2005… well, i can give this drama 5 out 5 stars..!Hehe~… I had so~ much fun when I was watching this drama… plus, Hyun Bin is so~ freaking cute…! hahaha~…

Kyaaah~...so~ into him...yikes!

Kyaaah~...so~ into him...yikes!

I love to quote some phrases in this drama that make my heart so moved….

“Lets’ love like we’ve never been hurt before…

Let’s sing like no one is listening to us,

Let’s dance like no one is praising us,

Let’s work like we don’t need the money for it,

& Let’s live like today is our last day to see the world~…..”

It makes me wonder, why we couldn’t appreciate love since love got powers to bring the world into peace, humanity and forgiveness… Guess, I’ve got one answer for that… when you are a human, you are not concern of what you have, but you always care about what you miss…

p/s: Let your love be like the misty rains, coming softly, but flooding the river...

1 Comment

Filed under Thoughts & Impressions

Should I be happy?

I was reading quotations and phrases about life as I’m ‘sailing’ through my mid twenties before tomorrow…yattaa~…. (@_@)

Here are some of interesting phrases that we should think about our life….

“I am old enough to see how little I have done in so much time, and how much I have to do in so little.”

“Age is a prison from which we cannot escape.” <– I’m so~ agreed with this..hehe…

“Does age poison us, or do we poison age?”

“Some people, no matter how old they get, never lose their beauty – they merely move it from their faces into their hearts. ”

Guess I should be happy and enjoy my life as the way it is….
I would like to thank for the people who are special and important in my heart….

My mum & dad, my brothers & sister, my family and my friends… all of You mean so~ much to me…. because U are the one who make my life full of blossoms and wonderful colours….

Thank You….(^_^)

p/s: Happy Birthday daddy…I love u so~ much!

Leave a comment

Filed under Thoughts & Impressions