Monthly Archives: April 2009

hempasan yang memulas ~… (~_~)

My life is getting tougher…

Meniti hidup dari hari ke hari tanpa perlu memikirkan apa-apa masalah adalah perkara yang paling menggembirakan bagi seorang aku yang bernama manusia… bangun pagi,dah boleh senyum sebab tahu duit dah banyak untuk bekal sampai mati,penyakit takdak,rumah besar,ada plak laki hensem,dapat anak-anak comel & pandai~…hmmmm…tu namanya mimpi di tengah hari!! huh~…bolehkah ia  dianggap definisi bahagia dalam hidup?Mungkin itu bahagia pada orang,tapi pada aku tak semestinya begitu~ 🙂 …. malangnya, aku percaya… tiada sesiapa pun dalam dunia ni,yang hidup tanpa masalah…  even,orang gila pun ada masalah… pelik kan? masalahnya dia gila la~…hehehe~…

Kini sudah hampir ke penghujung bulan April…target aku untuk habiskan thesis aku by the end of this year,hopefully~…but,struggling is a must if we want to achieve something… struggling to finish my thesis is  driving me

Ganbatte minna san~...

Ganbatte minna san~...

crazy… only just to think of it already makes me stress to death…!! At the same time,to look at my dear friends beside me struggling and trying their best to achieve their dreams, sometimes put some kind of pressure on me… plus,it it frustrating to watch a couple of them still combating to enter this school… so~ many obstacles come across them only just to enter this school…to watch them almost giving up is really choking me up~… i can say that,i myself almost giving up… 😦 astghfirullah~….may Allah be the one Who always motivate me all the time… well,maybe that kind of feeling come across me becoz for me, my friends here inspire me a lot and they give me motivation only by looking at them as a comrade… it feels like we are one comrade,ready to battle in a war~… but this is life… we don’t know when our comrade will become enemy and we might not expect at any time  our enemy will become our comrade~… but one thing really makes me scared, when we didn’t know the people that we love is our comrade or our enemy…:-)

would i be alone and give up?

would i be alone and give up?

Arrrghh~…I’m so devastated!! I wish i have such a strong mind and be optimistic enough to perceive and accept this life no matter how tough life can be… i really wish i can help to change the world, but even I myself don’t have such strengths… Oh,Allah… please let me be a thankful servant and perceive this life as the way it is… and for my friends, i wish them to achieve of whatever they dream of… although it feels kind of sad to watch them choose their own path, i always pray for their success… may we be comrades till the end of this life’s battle~… (^_^)

p/s: my dear sister remind me something about this life…Laa tahzan innallaha ma’ana~…

“Sometimes,Allah break our spirit to save our soul

He break our heart to make us whole

He sends us pain so we can be stronger,He sends us failure so we can be humble

He sends us illness so we can take care ourselves

Sometimes,Allah takes everything away from us,so we can learn the value of everything….”


Advertisements

1 Comment

Filed under Life Is Like A BooK

coret palit kehidupan~….

Hidup ini tak dapat diduga~….

Pagi Ahad yang lepas, aku tergerak hati nak baca paper mingguan…target aku bila nak baca paper ni, aku attack yang kecik2 and flexible je,senang nak pegang and skimming through… aku baca tajuk je,sekadar cukup syarat nak ambik

thinking~...apa la nak jadi~...??

thinking~...apa la nak jadi~...??

tahu apa yang terjadi dan terukir dalam sejarah hari ni~… Memula aku capai paper Pancaindera… terpampang besar gambar Irma Hasmie pakai skirt pendek sampai nampak putih gebu peha dia~… MasyaAllah, menggeliat mata aku nak tengok gambar dia lama-lama,berdosa ja rasanya~… (~_~)…. as aku skimming through, terang lagi bersuloh dengan torchlight bateri bulat 6 bijik, yang si Nabil Raja Lawak tu memang cintan habis kat Si Irma nih… heh~,pelik pulak aku dengan statement mamat sorang nih… sudahla baru diangkat naik jadi Bintang Paling Popular, dah~ buat kenyataan kontroversi plak… tak menyesal peluk Irma katanya, tak jejaskan ekonomi negara~…. astaghfirullah, mengucap panjang aku~….

Sebenarnya aku ni bukanla suka menyibuk atau kisah sangat dengan apa yang jadi kat “so-called artis” kita nih~…. cuma rasa terkilan la sebab batasan agama dibelakangkan semata-mata nak mempertahankan pendirian diri yang tak keterlaluan kalau aku kata, agak murahan… Hmm~,the best way  to accept this kind of thing is… Aku harap korang sebagai saudara seagama aku sedar and insaf and wish u good luck lah~… coz aku bley agak, mesti ramai giler peminat fanatik si Nabil bengang gila dengan mamat nih~… whatever~….heehee~… (^_^)

Itu dah satu pasal, bila aku beralih lagi ke helaian akhbar lain…. isu politik kiri kanan, atas bawah~… merata-rata~…. dah macam iklan ubat gigi! dalam hidup aku paling menyampah nak bincang atau sentuh soal politik nih… mencik aku!! aku rasa pelik,hairan,marah dengan sikap pemimpin2 kita yang terlalu mementingkan kuasa dan pangkat sehingga sanggup main kotor, fitnah sana sini, rasuah kiri kanan… sampai satu tahap, rakyat jadi keliru (aku la salah sorang rakyat tuh~) yang mana satu perkara yang sahih,yang mana fitnah… seolah-olah macam realiti show plak…. sedih memang sedih, tambahan lagi yang seagama sanggup mencaci sesama sendiri, bercakaran pendapat macam anak kucing nak rebut bulu tangkis!! Ke mana perginya perpaduan dan tolak ansur yang diwar-warkan dulu? dah jadi tawar ka? Aku memang tak boleh terima sikap pemimpin kita yang ada otak,ada akal tapi berfikir guna emosi dan hasutan!! adeh~…sakitnya hati,bukan setakat berulam jantung dah ni, paru-paru, buah pinggang semua dah vibrate kalo cakap

Geram yang memuncak untuk suksesss~....

Geram yang memuncak untuk suksesss~....

pasal nih…astaghfirullah~…. Ya Allah,berikanlah negara kami keamanan dan kedamaian serta para pemimpin yang amanah dan bijaksana~,ameen….;-)

Hmm….sembang pasal artis la,politik la…. yang penting sekarang ni, bilanya aku nak sambung buat kerja? asyik melalut pasal hal orang, hal sendiri aku dok tangguh… hehehe~…. alahai,masters~ masters~….. (@_~)

p/s: Don’t aim for success if you want it; just do what you love and believe in, and it will come naturally…really?

1 Comment

Filed under Thoughts & Impressions

My days~….(@_@)

3 April 2009

It was 2.45 in the evening… Prof and Dr were eagerly asked us to meet them in conference room since this meeting was so~ crucial that they needed us so~ badly to finish up the proposal… the meeting goes on until nearly 5.00 p.m. Then me,Miss H and Miss A decided to stay back to finish all the work… it was 7.40 when we finished editing the proposal, but unluckily we didn’t send directly to Prof since all of us were really tired… after solah Maghrib, me and Miss H headed back to our home… I arrived home at 9 o’clock~…. what a day!!

Kyaaah~...so~ tired!!

Kyaaah~...so~ tired but yet sugoku tanoshikatta~!!

4 April 2009

I was so~ sick!!! I barely can stand up… I throw out everything that goes in my stomach…. I never experienced something like this for  a very long time… maybe I’m too stressed! I wonder~….

7 April 2009

Me and my friends had a cluster research meeting for the day at PELANTAR, at 3.00 p.m. We arrived there almost 2.30 but wandering around the building almost 15 minutes because we couldn’t find the meeting room!! (~_~) Luckily there was a lady kindly tell us where the room was located… thank God! The meeting was held to form a cluster for our research… but, frankly said… it was not so~ encouraging since out of 20 people that were invited,only about 10 showed up… it was kind of frustrating because what i learn since i was here,people hate to change… maybe they forgot, even Allah said in the Holy book, only you can change yourself~…. however, this actually gives us motivation to move forward… well,if they wanted it that way~,let them be with their “hate-to-change” life….

10 April 2009

Masters meeting? I was badly wipe out by my supervisors~…. arrghhh~…. i felt so~ terrible!! I hate it~…. 😦 Sarah,don’t give up please~… gambare miseru yo~….!!

p/s: Success is a ladder you cannot climb with your hands in your pockets…

1 Comment

Filed under Life Is Like A BooK

Colourful march~…. (^_^)

27 Mac,Jumaat petang….

Jam di skrin komputer menunjukkan 4.58 petang… aku menjeling Cik H yang leka melayari internet… dia baru saja usai menunaikan solat Asar… senyum sinis aku lemparkan padanya… dia memahami maksud senyuman sinisku…

tawanan yang menawan~....huhuu~...

tawanan yang menawan~....huhuu~...

umpama orang ngantok berjumpa bantal, kami bercadang nak memulakan misi terlarang pada hari itu… Jam pukul 5 petang ketika kami keluar dari ofis… aku minta Cik H tunggu aku di kereta atas sebab pundi kecilku buat hal! Sebaik saja aku berlari-lari anak menuju ke car park,deringan telefon menjerit-jerit memanggil aku untuk mengangkatnya… Aku dengar suara sedih sayu Cik H di hujung talian… Hmm~… (T_T)… dah namanya pun misi terlarang,aku pun akur dengan apa yang telah diberitakan oleh Cik H kepada aku… Kereta Cik H kena kepung dengan motor!! Alahai~… melepas la nak balik awal….

Kami jadi penglipur lara di tempat menunggu bas hampir setengah jam lamanya… akhirnya Cik H mengajak aku lepak di Kedai Kak Bedah sampai la pukul 6.15 petang… Jam 7.09 malam ketika kaki aku memijak lantai rumah… Moralnya… Jangan tak amanah pada masa… buruk akibatnya… (^_^)

20 Mac, Jumaat Petang minggu sebelumnya….

Although kami stuck dalam jam nearly 1 hour and half… but I think we have a great evening together…. Sugoku tanoshikatta~…. (^_^)…

Thankful enuf to have a chance to live in this world~....

Thankful enuf to have a chance to live in this world~....

28 Mac, Sabtu pagi….

Hmm… How do I describe about this most horrifying, tiring and exhausting day I ever had in this year…. 😦  What I remebered most about this day, I learned a lot about how to handle grown ups and I was so~ sick like I’m gonna die to bare this sickness!!

Facilitator? Naa~...don't think I have the guts!!

Facilitator? Naa~...don't think I have the guts!!

Although I was sick that day… but i do have a great time, especially with my friends around…. huh,what a day!!

p/s: Be thankful of what had God given to us…. alhamdulillah~….

1 Comment

Filed under Life Is Like A BooK

April Fool is not for us~….

I found about the history of “April Fool” from one blogger (http://negara-idaman.blogspot.com/)…. i think it is for us Muslims to realize why April Fool is not for us to celebrate…
Renung-renungkanlah wahai sahabat-sahabatku…
Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya ‘pandang kebarat’ menjadi begitu sibuk sekali. Kepala mereka penuh dengan senarai mangsa-mangsa untuk dipermain-mainkan.Yang penting mereka puas melihat muka mangsa-mangsa mereka merah padam kerana dipermain-mainkan. Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah dipercayai bahawa ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol.
Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Ketahuilah, Islam dibawa ke Sepanyol oleh sahabat Nabi s.a.w. : Tariq bin Ziyad r.a. bersama

Islam is my Life~....

Islam is my Life~....

bala-tentara para Muslimin (sahabat r.ahum). Mereka berdakwah kpd Kafirin di Spanyol dan Islam tersebar ke seluruh Spain. Menjelang masa… orang-orang barat Kristian/Yahudi kurang senang dgn kemajuan Sepanyol dari segi sains dan ilmu. Ketahuilah bahwa Universiti pertama didunia dibina oleh kaum Muslimin di Sepanyol !! Maka mereka sering menyerang kerajaan Islam Sepanyol tetapi gagal kerana iman dan amal kaum Muslimin begitu teguh sekali. Mereka selalu mengikuti ajaran2 Al-Quraán. Islam kata solat mereka solat, tutup aurat mereka pakai tudung, tidak berzina dan tidak minum arak. Kerana itu bantuan allah sentiasa bersama kaum Muslimin di Sepanyol.

Setelah beratus tahun lamanya..Muslim Sepanyol mulai lemah. Orang barat tahu selagi kaum Muslimin mengikuti ajaran Al-Qurán mereka tidak boleh menakluki Sepanyol. Maka mereka hantar arak secara percuma ke Sepanyol..wanita2 joget (belly dancers), menyebarkan cara gaul bebas dan sebagainya. Lama-kelamaan kaum Muslimin termakan juga tipu daya barat itu. Ramai antara muslimin/muslimat kaum muda Sepanyol terpengaruh dgn cara hidup ala barat hingga minum, zina dan sebagainya. Mereka terlalai dgn maksiat dan lupa pd Allah swt. Di saat-saat inilah bila Muslimin Sepanyol telah lemah maka tentera Barat menyerang Sepanyol dan akhirnya menang dan menakluki Sepanyol setelah Islam bertapak di Sepanyol selama 600 – 800 tahun. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol(the Moors ) terpaksa berlindung didalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri.
Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuashati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol. Penduduk-penduduk muslim ini,diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di perlabuhan.Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi ke perlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuashati, mereka membuat persiapan untukbertolak.
Keesokan harinya: ( 1 April ), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan lalumenuju ke perlabuhan. Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka (muslimin) juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya,lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil.
Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day (Hari kaum Muslim Sepanyol ‘difooled’ -dibunuh semuanya) tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri. Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.
p/s: The most upright among you are those who carry themselves with the finest conduct… 🙂

Leave a comment

Filed under Thoughts & Impressions