Damai yang hilang….(T_T)

Last week,Sunday night….

Aku leka tengok Star Movies (yang dilanggan ayah aku dek demam pirates of the carribean), sebab ada citer Titanic! Lama sangat aku tak tengok citer tu…layan je laa…almost to the end of the movie,air mata aku berambu2 turun macam air ujan…aku ni sensitif betol kalo citer yang touching… ada bab2 tangisan pilu nih…sure nye paip air mata aku ni terbukak secara automatik! sobs…sobs…

Then, aku tengok jam di handset…10minutes before 10p.m. Aku pon bukak la channel lain…malas aku nak melayan citer sedih mat saleh nih…baik aku layan citer mat sentul ke…terhibur la sikit hati… asyik aku menekan remote control astro yang dah 6 kali tukar sbb asyik jatuh n rosak, aku terhenti seketika bila tengok ada program Halaqah kat TV9 dekat di hati…Kekejaman Israel

Tajuk yang dibincangkan membuatkan aku tak jadi menukar channel lain…aku terus letak remote control tu kat atas meja…”AL-AQSA”…huraian dan syarahan yang panel2 jemputan Halaqah beri memang sangat logik dan masuk akal sehingga membuatkan aku turut sama mengiyakan dengan anggukan perlahan… Antara isi kandungan yang menarik dan boleh dikongsi tentang apa yang telah diperbincangkan dalam Halaqah malam tadi:

*Puak pelampau Yahudi telah melakukan suatu kezaliman yang amat dasyat terhadap masjid Al-Aqsa pada 21 Ogos 1969 sehingga tertubuhnya OIC pada tahun itu juga…

*Bangsa Yahudi ada dua matlamat utama yang ingin dicapai dan selagi matlamat itu belum dicapai,selagi itulah mereka akan terus-terusan menzalimi penduduk Palestin…Mereka ingin tuntut so called “The Promise Land” & membina “The Temple of Solomon”…

*Yahudi yang wujud di dunia sekarang dipanggil Yahudi Laknat iaitu Yahudi yang bukan dari golongan asal bangsa Yahudi terdahulu kerana bangsa Yahudi asal sudah hampir tiada lagi di dunia ini…jadi,tidak timbul soal mengapa Tanah Palestin harus menjadi milik mereka walhal mereka bukannya berasal dari tanah itu…

*Kebakaran yang sengaja diadakan di dalam masjid Al-Aqsa…dan terowong bawah tanah yang dibina di bawah masjid Al_Aqsa sejak sekian lama adalah langkah2 puak pelampau yahudi yang mahu memusnahkan masjid suci itu dan menjadikannya “The temple of Solomon”…. the new target?

Oleh itu, wahai saudaraku sekalian…mungkin berdoa adalah perkara paling kecil yang mampu kita lakukan untuk membantu umat Islam di bumi Palestin,tetapi percayalah…jika kita lakukannya dengan bersungguh2 dan istiqamah… Allah tidak akan mensia2kan usaha kita…we must do our best,let Allah do the rest…HENTIKAN KEKEJAMAN ISRAEL!!!

Di penghujung rancangan Halaqah putarkan lagu “Damai yang Hilang” nyanyian Nowseeheart bersama paparan penduduk Palestine yang syahid di atas kekejaman Israel…Terasa panas pipiku tatkala airmata mengalir laju…Kali ini aku aku rasa berbaloi atas tangisan air mataku, yang sebak dan pilu melihat kesengsaraan saudara2 di Palestine…

Oh Tuhan…hilang sudahkah damai di bumi ini….

Advertisements

Leave a comment

Filed under Thoughts & Impressions

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s